Shea & zöld avokádó testápoló


És akkor most készítsünk egy kis emulziót. :)

Ne ijedj meg, kedves Olvasó, te is képes leszel rá, a dologban semmi rémísztő nincs. Az emulzió a kozmetikában nem más, mint két, egymással nem elegyedő oldal kolloid rendszere: magyarra lefordítva például víz és olaj elegye. Mert, mint tudjuk, ez a két anyag normális körülmények között nem elegyedik egymással; ha egy befőttes üvegben összerázol olajat és vizet, az olaj egy idő után szép csendben ráül a víz tetejére. Tehát szükségünk van valamilyen anyagra és egy speciális módszerre, hogy mégis egyben tartsuk őket.

Ehhez kelleni fog néhány eszköz.


  • precíziós mérleg Egy emulzió elkészítéséhez precíz adagolás szükséges, és mivel tizedgrammokat mérünk, a hagyományos konyhai mérleg itt már nem elég. Igen, ez egy kisebb anyagi ráfordítást jelent, de egy prémium kategóriás arckrém árából már kiváló precíziós mérlegekhez hozzá lehet jutni, hogy aztán többszörös mennyiésgű prémium kategóriás arckrémet készíthess vele. :) Javaslom, hogy ne állj rá rögtön a legolcsóbb ajánlatra, mert némelyik nagyon hamar beadja a kulcsot. A legjobb, ha legalább tizedgrammot tud mérni, és 500 g-os méréstartománnyal rendelkezik.

  • pipetta Az előbb említett precíz adagolás elengedhetetlen eszköze. Segítségével hajszálpontosan és könnyedén adagolhatod az összetevőket. Magas viszkozitású anyagoknál alkalmazható, amilyenek például a könnyű olajok vagy az illatok, és néhány hatóanyag, de például E vitamint vagy ricinusolajat nem tudsz vele adagolni, mert túl sűrűek, "beleragadnak" a pipettába.

  • hőálló főzőpohár / inox keverőtál A fázisokat vízgőz felett kell melegíteni, vagy ha van olyan hőforrásod, ami tud egyenletesen 70-80 C-ot tartani, akkor az is tökéletes - a lényeg, hogy mindenképp hőálló tálba / pohárba kell kimérni a fázisokat.

  • botmixer Ahhoz, hogy az olajcseppecskék (micellák) minél apróbbak legyenek, és minél egyenletesebben szét tudjanak oszlani az emulzióban, általában magas nyíróerő szükséges. Ezt házilag leginkább botmixerrel lehet elérni.

  • pH mérő A pH szerepéről majd egy másik bejegyzés fog szólni, itt most legyen elég annyi, hogy ezt bizony be kell állítani, vagyis tudni kell mérni. Ha nem szeretnél digitális pH mérőbe beruházni (vigyázat! Általában az olcsóbb típusok emulziók pH mérésére nem alkalmasak), akkor érdemes tesztcsíkokat venni. Ezek ugyan pontatlanabbak a digitális társaiknál, de kezdetben ez is megteszi.

  • szilikon spatula Hogy erre miért van szükség? Kezdd el készíteni a krémet, és meglátod. ;)

És akkor lássuk a formulát!
Friss bejegyzések