Flakonba zárt méreg

Gondolom senkinek nem mondok újat azzal, ha azt írom, hogy a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel életbevágóan fontos a szervezetünkaszámára. Ha szép, egészséges bőrt szeretnél, akkor érdemes kipróbálni akár a drasztikus vízbevitel-növelést is, mint ahogy azt az Index szerzője is tette ebben a kísérletében. Az eredmény: olyan telt és rugalmas bőr, mint a babapopsi.

A folyadékbevitel mennyiségéről nagyon sok szó esik, de a minőségről már kevesebbet beszélünk. Pedig egyáltalán nem mindegy, mit iszunk. Hogy miért nem? Nos, vegyünk sorra néhány tényt:


  • A kávénak és teának ugyan vannak jótékony hatásai, de vízhajtók is egyben, ami miatt száraz vagy vízhiányos bőrűek számára egyáltalán nem ajánlott. A koffeintartalmuk pedig megzavarja az éjszakai nyugodt pihenést, és az éberség után akár álmosabbak is lehetünk, mint azelőtt, ami függőség kialakulásához vezethet. Ha a zuhanyozást hideg vízzel fejezed be, az hatásosabban ébren tart, mint egy pohár kávé, élénkíti a vérkeringést, ami élettel telivé teszi a bőrödet, és mindez garantáltan nem okoz függést.  • Az alkohol a kávéhoz és a teához hasonlóan szintén vízhajtó, száraz és vízhiányos bőrűek kerüljék a fogyasztását, de igazából senkinek sem ajánlott, hiszen szintén az Index cikke hívta fel nemrég a figyelmet egy világméretű kísérlet alapján arra, hogy nincs biztonságosan fogyasztható alkoholmennyiség.


  • A gyümölcs és zöldséglevek viszont vitaminokban, rostban és ásványi anyagokban gazdagok, így segítik a revitalizációt, és adott esetben hatásosabbak, mint a legdrágább szérum. Ha csak teheted, frissen készítve fogyaszd őket, akár kúraszerűen.  • Ott vannak a boltok polcain az ízesített vizek is. Nos, ezekről a termékekről mindent el lehet mondani, csak azt nem, hogy hasznosak lennének. A legjobb, ha messziről elkerülöd őket, ugyanis

  1. környezetszennyezők: szinte nem telik el úgy nap, hogy ne olvashatnánk egy újabb cikket arról a szörnyűséges műanyagszemétről, amit mi, emberek szórtunk két marokkal a természetbe. Sajnos ez visszaüt, és mára kimutatták, hogy azon túl, hogy állatok ezrei halnak meg emiatt, minden héten egy bankkártyányi műanyagot ehetünk meg. Ugyanebben a cikkben azt is leírják, hogy aki palackozott vizet iszik, az évente 90 ezerrel több műanyagszemcsét kénytelen lenyelni. A műanyag a PET palackokból ugyanis egészen egyszerűen kioldódik a benne tárolt folyadékba, amit mi szépen megiszunk. Vagyis meginnánk, ha még egyszer vennénk ilyen italt. De ezek után nem fogunk.  1. Károsak az egészségre: Nemrég hívta fel a figyelmemet egy kedves ismerősöm egy új, gyerekeknek szánt ízesített vízre, amely 0,1 azaz 0,1%, koncentrátumból származó gyümölcslevet tartalmazott. A többi összetevő cukor, citromlé és aroma. 3 dl-nyit már meg is vásárolhatunk 189 Ft-ért. Vagyis megvásárolhatnánk, ha még egyszer vennénk ilyet. De nem fogunk, ugye? Én biztosan nem, főleg nem a gyerekemnek.

  2. Károsítják a fogzománcot: ezeknek a termékeknek a pH értéke általában alacsonyabb, vagyis savas kémhatású, ami a hozzáadott cukorral vegyítve szép fokozatosan tönkreteheti a fogakat.

  3. Drágák: szó szerint fillérekből ki lehet hozni az ízesített vizek egészségesebb változatát házilag. Narancsosat szeretnél? Facsarj kiskanálnyi narancslevet 3 dl vízhez, adj hozzá ízlés szerint kevés cukormentes édesítőt, és már kész is. Hasonló módon jeges teát is készíthetsz lehűtött gyógynövényteából. Egy liter teához fél kávéskanál stevialevelet szoktam adni, és így az édesítéssel sincs gond.

  4. Könnyen el lehet szokni attól, hogy tiszta vizet igyunk, ha hozzászoktatjuk magunkat az ízesített, mesterséges aromát tartalmazó "vizekhez". Az ízlelőbimbók nevelhetők, érdemes tehát a természetes alapanyagokat  • Testünk háromnegyede víz. A legkézenfekvőbb megoldás éppen ezért, ha vizet iszunk. Méghozzá csapvizet, amihez szinte fillérekből hozzájuthatunk, szemben a világ azon országaival, ahol háborúk dúlnak a víz miatt.

Ha mégsem bízol a csapvízben, ma már elérhető áron lehet nagyszerű vízszűrőkhöz jutni, a lényeg, hogy ha csak lehet, válaszd a csomagolásmentes csapvizet, amiből aztán egy mozdulattal varázsolhatsz ízesített vizet egy kevés frissen facsart citromlé, pár mentalevél és egy kis cukormentes édesítő segítségével.

Egészségedre! :)


Friss bejegyzések